en

Ένας χώρος για τις τέχνες και τον σχεδιασμό

Ομαδική

Οι Εξόριστοι Θεοί

Οι Εξόριστοι Θεοί

Λένε ότι οι ιερές τοπικές παραδόσεις ενός λαού – όσο ο λαός αυτός ακόμα υπάρχει – δεν πεθαίνουν ποτέ, αντιθέτως βρίσκονται πάντα ανάμεσά του, κατάλληλα μεταμφιεσμένες ώστε να περάσουν απαρατήρητες και να επιβιώσουν τις νέες συνθήκες και τάσεις των καιρών, που για τον έναν ή για τον άλλο λόγο, τις ορίζουν ανεπιθύμητες. Κατά το δοκίμιο «Οι εξόριστοι θεοί» που έγραψε ο Γερμανός ποιητής Χάινριχ Χάινε το 1835, οι αρχαιοελληνικοί θεοί έκαναν ακριβώς αυτό: παίζοντας ρόλους, κρύφτηκαν κάτω από προσωπεία χαρακτήρων ή μορφών που η εκάστοτε σύγχρονη κοινωνία αποδέχεται και θεωρεί οικεία, έως ότου το έθνος που κάποτε τους λάτρεψε και για χρόνια τους λησμόνησε, τους ξανακαλέσει. Ως ντετέκτιβ της φαντασίας, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες έχουν κληθεί με την αποστολή να εντοπίσουν τους θεούς της Ελλάδας στη δική τους εποχή, χρησιμοποιώντας μέσα και τεχνικές της επιλογής τους.

Pierre Barraud de Lagerie, Εικαστικός
Ο Pierre Barraud de Lagerie γεννήθηκε το 1987 στη Χάβρη της Νορμανδίας στη Γαλλία. Σπούδασε θέατρο, μουσική και ηχοληψία, κυρίως στο Παρίσι, και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως τεχνικός σε αίθουσες συναυλιών, θέατρα, φεστιβάλ και στούντιο ηχογραφήσεων. Άρχισε να ζωγραφίζει το 2012 χρησιμοποιώντας μαύρη Ινδική μελάνη. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στη Γαλλία. Το 2017-2018, έχοντας κουραστεί από τη ζωή και τη δουλειά του στο Παρίσι, άρχισε να σκέφτεται κάποια άλλη χώρα για να ζήσει. Ανακάλυψε τη Ρεμπέτικη μουσική στις αρχές του 2018 και άρχισε να μαθαίνει μπουζούκι. Έκτοτε ζει στην Ελλάδα αφιερώνοντας αποκλειστικά τον χρόνο του στη ζωγραφική και τη μουσική. Στην Ελλάδα ανακάλυψε και την τρέχουσα ζωγραφική του τεχνική. Συμμετείχε στην ομαδική έκθεση «Εξόριστοι Θεοί» στο χώρο τέχνης Μελάνυθρος.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 1/1/2020]
Enea Guzja, Ζωγράφος
Ο Enea Guzja γεννήθηκε στην Αθήνα το 1995. Η τέχνη του είναι παραστατική και συνδυάζει τη ζωγραφική με τη γλυπτική. Επιπλέον, δημιουργεί σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις και ψυχαγωγικούς χώρους. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε μια ομαδική. Τον Ιούνιο του 2019 επιλέχθηκε από την επιτροπή της Biennale Internazionale d’Arte Contemporanea di Firenze για συμμετοχή στη 12η έκθεση της διοργάνωσης.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 22/10/2019]
Benoit Paré, Ζωγράφος
Βανέσσα Αναστασοπούλου, Εικαστικός
Ζωή Αρβανίτη, Εικαστικός
Πάνος Ασημακόπουλος, Εικαστικός
O Πάνος Ασημακόπουλος γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Αποφοίτησε από τον ΑΚΤΟ (Τμήμα Γραφιστικής) και είναι κάτοχος Bachelor Degree του Συνεργαζόμενου Πανεπιστημίου Middlesex University του Λονδίνου στο τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα Ενδυματολογίας στη Σχολή Βελουδάκη όπως και σεμινάρια Δημοσιογραφίας. Έχει εργαστεί ως Γραφίστας σε δισκογραφική εταιρία και μέχρι σήμερα ως ελεύθερος επαγγελματίας και Collage Artist. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές και επαγγελματικούς χώρους. Έντυπη δουλειά του έχουν φιλοξενήσει το περιοδικό SOUL, ATHENS VOICE και VICTUS free press Κύπρου. Στα έργα του κυριαρχεί δυναμικά η ανθρώπινη μορφή με αισθητές παρεμβάσεις αποδόμησης.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 5/10/2016]
Ήβη Γαβριηλίδη, Εικαστικός
Τάκης Γερμενής, Εικαστικός
Νατάσα Γκάνα, Εικαστικός
Γεράσιμος Δανάλης, Ζωγράφος
Ο Γεράσιμος Δανάλης γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή του Πειραιά. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής με δάσκαλο τον Θεόδωρο Πάντο (1984-1988) και Ιστορία Τέχνης με τον Μάνο Στεφανίδη. Είναι καταχωρημένος στο Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών των εκδόσεων Μέλισσα από το 1993. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 12/1/2017]
Γιάννης Δενδρινός, Εικαστικός
Ο Γιάννης Δενδρινός γεννήθηκε το 1978 στην Δημοκρατία του Κονγκό όπου και έζησε μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Σπούδασε στην Αθήνα ηλεκτρομηχανολογικούς αυτοματισμούς και στη συνέχεια συντήρηση έργων τέχνης. Ασχολείται μέχρι και σήμερα επαγγελματικά με τον τομέα της ηλεκτρολογίας και των αυτοματισμών. Αυτοδίδαχτος στην κατασκευαστική γλυπτική από μέταλλο, χρησιμοποιεί ως υλικό τα παροπλισμένα βιομηχανικά υλικά. Επηρεασμένος αφενός από την αφρικανική τέχνη και την ανακύκλωση αυτών των υλικών όπως τις γνώρισε στις τοπικές αφρικανικές κοινωνίες όπου μεγάλωσε, αφετέρου από την λειτουργικότητα των υλικών που δουλεύει στην καθημερινότητα του. Θέτει ως επίκεντρο των θεμάτων του την αντίθεση ανάμεσα στην φύση του ανθρώπου και αυτά τα υλικά. Η μητρότητα, τα μέσα μεταφοράς και πρόσφατα η κινητική τέχνη τον εμπνέουν για να δημιουργήσει έργα όπου συνυπάρχουν η κίνηση και το φως. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 6/11/2013]
Άγγελος Μεργές, Εικαστικός
Βασίλης Παπαγεωργίου, Εικαστικός
Κατερίνα Παπαζήση, Εικαστικός
Μαρία Πελαγία Περδικούρη, Εικαστικός
Θωμάς Τουρναβίτης, Ζωγράφος
Ο Θωμάς Τουρναβίτης γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Φοίτησε στο εργαστήρι του γλύπτη Νίκου Στέφου (1997-1999). Αποφοίτησε το 2005 από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Ντέρμπι (Ηνωμένο Βασίλειο) με BA (DP). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη σχολή Philharmonie στο Βερολίνο (Γερμανία 2006). Εργάστηκε ως καθηγητής σημειολογίας στο Τμήμα Φωτογραφίας του Δ’ ΙΕΚ Βόλου και ως δάσκαλος καλλιτεχνικών σε ιδιωτικά και δημόσια δημοτικά της πόλης του Βόλου (2008-2010). Στο ιστορικό του έχει περί των 30 ατομικών εκθέσεων και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 100 ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές σε Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Παρίσι, Μόναχο, Μονπελιέ, Αθήνα, Ζάγκρεμπ, Μπρατισλάβα, Λευκωσία, Σαράγιεβο και αλλού. Ζει και εργάζεται στο ατελιέ του στο Πειραιά.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 8/3/2019]
Νατάσα Χελιώτη, Εικαστικός
Η Νατάσα Χελιώτη (Naga) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στον τομέα γλυπτικής (2015) και Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας (2006). Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 7/10/2015]

Διάρκεια: 3/5/2019 – 18/5/2019