en

Ένας χώρος για τις τέχνες και τον σχεδιασμό

Μουσική

Χατζηκαλέας, Ντάνης, Χατζηαναγνώστου Τρίο

Η έλλειψη μπάσου – ακουστικού ή μη – δεν σημαίνει απαραίτητα περιορισμός της αρμονικής και μελωδικής συνοχής συνθέσεων επηρεασμένες από τον ευρύτερο χώρο της τζαζ, Ευρωπαϊκής ή αμερικάνικης. Τα παραδείγματα είναι πολλά και ειδικά εκείνο του drummer Paul Motian. Με αφορμή λοιπόν το άλμπουμ «Monk in Motian» το τρίο θα παρουσιάσει μια σειρά πρωτότυπων συνθέσεων του Χατζηκαλέα προσπαθώντας να εξερευνήσει τις ευκαιρίες που δίνει ένα τέτοιο ιδιόμορφο σχήμα. Το μελωδικότατο παίξιμο του Χατζηαναγνώστου στα τύμπανα και η βαθύτατες αρμονικές δυνατότητες του Ντάνη στην κιθάρα ταξιδεύουν τους ακροατές σε μέρη που δύσκολα συναντάμε στα καθημερινά μας ακούσματα.

Γρηγόριος Ντάνης, Κιθάρα
Ο Γρηγόριος Ντάνης σπούδασε στο Πρόγραμμα Τζαζ και Σύγχρονης Μουσικής της Νέας Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με στόχο την τζαζ και αποφοίτησε το Μάιο του 2001, BFA με άριστα. Παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα με τον Peter Bernstein, Vic Juris, Paul Bollenback, Jane Ira Bloom, Richie Beirach, Jamie Haddad, Reggie Workman. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Μουσικών (GIT) για έξι μήνες στο πρόγραμμα Encore. Παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα για ένα χρόνο για τζαζ κιθάρα με τον Larry Koonse, Ted Greene. Παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα από τον πιανίστα Carl Schroeder. Σπούδασε στο Παρίσι για ένα χρόνο στο πρόγραμμα Jazz Professional IACP. Σπούδασε κλασική κιθάρα με τον Δημήτρη Φάμπα. Παρακολούθησε ιδιαίτεερα μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας με τον Γιάννη Σπάθα, τζαζ κιθάρας με τον Γιώτη Σαμαρά και τζαζ αρμονία με τον Μάρκο Αλεξίου. Σπούδασε κλασικό πιάνο στο Ωδείο (επίπεδο μέσης τάξης).
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 10/9/2012]
Θάνος Χατζηαναγνώστου, Τύμπανα
Ο Θάνος Χατζηαναγνώστου γεννήθηκε στο Βόλο και στην ηλικία των 13 ετών ξεκίνησε να παίζει τύμπανα. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είχε ενσωματωθεί στην τοπική metal σκηνή να ηχογραφεί και να παίζει σε φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Το 2005 μετακόμισε στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρώσει τις μουσικές του σπουδές στη Σύγχρονη Μουσική Σχολή. Με την καθοδήγηση του διάσημου δάσκαλου Νίκου Σιδηροκαστρίτη έστρεψε την προσοχή του προς την τζαζ και την αυτοσχεδιαστική μουσική. Αποφοίτησε το 2007 έχοντας παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια τζαζ και μεταπτυχιακά μαθήματα με διάφορους μουσικούς της τζαζ και ντράμερ. Από τότε έχει παίξει με πολλές ομάδες τζαζ ενώ διδάσκει τύμπανα. Το 2009 άρχισε να συνθέτει τη δική του μουσική και το φθινόπωρο του 2010 μαζί με την τραγουδίστρια Ειρήνη Κωνσταντινίδη ίδρυσε το The Wonder-fall Quartet όπου οι συνθέσεις άρχισαν να «διαμορφώνονται» και να αποκτούν τον ήχο της σύγχρονης τζαζ. Τον Απρίλιο του 2011 η μπάντα ηχογράφησε το ντεμπούτο άλμπουμ της, που ονομάζεται The Wonder–fall Quartet.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 3/12/2012]
Στέλιος Χατζηκαλέας, Τρομπέτα, φλικόρνο
Ο Στέλιος Chatzikaleas γεννήθηκε (1985) και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη . Παρακολουθεί το πρώτο του μάθημα κλασικού πιάνου και βασικής θεωρίας από την ηλικία των 8. Το 2005 αρχίζει να μελετά την τρομπέτα δίπλα στον Κωνσταντίνο Γκράβος στο Δημοτικό Ωδείο Ν. Ιωνίας στο Βόλο. Το 2007 αποφοιτά από το Παιδαγωγικό τμήμα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο και μετακομίζει στην Ολλανδία, όπου γίνεται μέλος στο τμήμα τζαζ του Ωδείου της Ουτρέχτης με τον Angelo Verploegen ως κύριο δάσκαλό του. Παρακολουθεί επίσης μαθήματα από τους Kenny Wheeler, Gerard Presencer, Richie Beirach και Hein van de Geyn. Κατά τη διάρκεια του έτους 2010-2011 είχε την ευκαιρία να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο für Musik und Kunst Darstellende Γκρατς στην Αυστρία με τον Jim Rotondi ως δάσκαλος στο κύριο θέμα του, και τους Peter Bernstein και Renato Chicco. Κατά την παραμονή τους στο εξωτερικό, συμμετέχει σε ηχογραφήσεις και εμφανίσεις συγκροτημάτων με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο και εμπλέκεται με αυτοσχέδια μουσική. Εμφανίζεται στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στη Κύπρο, στη ΠΓΔΜ και τον Φεβρουάριο του 2011 ο ίδιος σχηματίζει το δικό του κουιντέτο και εκτελεί και ηχογραφεί το πρώτο του άλμπουμ με πρωτότυπες συνθέσεις με τίτλο «Urban Stories», μαζί με τον Ανδρέα Παπαγιαννακόπουλο έφτιαξαν την «Παιδική Χαρά Γιάφκα 3», ένα τρίο που εκτελεί πρωτότυπες συνθέσεις τους και διετέλεσε μέλος του HKU Big Band και Utrecht Big Band. Μετά την αποφοίτησή του (Δεκέμβριος 2011) μετακομίζει πίσω στην Ελλάδα, όπου παραμένει ενεργός στην τοπική τζαζ σκηνή, ερμηνεύοντας μαζί με πολλούς μουσικούς και συνθέτει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και μικρά σύνολα τζαζ.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 10/9/2012]

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012 @ 19:00