en

Ένας χώρος για τις τέχνες και τον σχεδιασμό

Φωτογραφία

Βαγγέλης Ζούγλος | Χωρικές Αφηγήσεις

Βαγγέλης Ζούγλος | Χωρικές Αφηγήσεις

Εικόνες απομακρυσμένων τόπων και ανθρώπινων μορφών καλούνται να αναδείξουν τη δύναμη του φωτογραφικού κάδρου, μέσα από τις σχέσεις και τις αντιδράσεις που αυτές γεννούν. Η ρευστότητα του χώρου, ως αρωγός στη δημιουργία φωτογραφικών σύνθετων και η παραγωγή νέων μη–συγχρονισμένων τόπων που διαπραγματεύονται την χωρική υπόσταση ενός φωτογραφικού alter–ego.

Ο χώρος –ως ο πιο βιωματικός αφηγητής- και οι εκφάνσεις του, αποτελούν τα πιο εποικοδομητικά εργαλεία που θα μπορούσε να έχει στη διάθεσή του ο φωτογράφος. Η κατά τόπους συγκρουσιακή σχέση του ανθρώπου-χρήστη με το εγγενές του περιβάλλον, μεταφράζεται ως μία από τις πιο κρίσιμες εντροπίες του φωτογραφικού φακού. Γοητεύομαι από τη δύναμη που μπορεί να παράξει μια απλή στιγμή της αστικής –ή μη –καθημερινότητας, από ένα κάδρο όπου κάποιος περνά από μπροστά μου και εν ριπή οφθαλμού μετασχηματίζει τον ίδιο τον χώρο, τροποποιεί τις σκιές, το φως, τις μορφές. Ένα απλό κιόσκι σε έναν πολυσύχναστο δρόμο σε συνδυασμό με το άμεσο περιβάλλον του, καθίσταται για εμένα αδύνατο να φωτογραφηθεί με τον ίδιο τρόπο περισσότερο από μία και μοναδική φορά. Φωτογραφίζω καθοδηγούμενος από ένστικτο και ποτέ αποκλειστικά από τον ίδιο τον χώρο, ως φορέα παραγωγής εικόνων. Στα φωτογραφικά σύνθετα, με τίτλο Ετερόχρονες Τοπικότητες, επιχειρείται η αποδόμηση και η ανασύνθεση του εν γένει φωτογραφικού κάδρου. Από την Αθήνα έως το Εδιμβούργο και από εκεί στη Λισσαβώνα και το Τόκιο, από το Κιότο έως το Δουβλίνο και από τις οροσειρές της Πίνδου έως τις όχθες του Τάμεση, η εικόνα μαγνητίζει, θολώνει, διαλύεται και ανασυντίθεται με αποτέλεσμα την παραγωγή ενός εν δυνάμει νέου φανταστικού χώρου, όπου ετεροχρονισμένοι χρήστες θα συναντηθούν μπροστά στα μάτια του θεατή και εκείνος με τη σειρά του καλείται να διαπραγματευθεί τη ρευστότητα του χωροχρονικού συνεχούς.

O Βαγγέλης Ζούγλος γεννήθηκε στο Βόλο το 1983 και ζει στην Αθήνα από το 2001. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, τον Μάρτιο του 2008. Έχει εργασθεί ως συνεργάτης αρχιτέκτονας σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία στην Αθήνα, ενώ παράλληλα ασχολείται με την μελέτη διάφορων άλλων project – μόνος του αλλά και σε συνεργασία με άλλους αρχιτέκτονες και νέους μηχανικούς. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χρήσης ηλεκτρονικών προγραμμάτων 3D σχεδίασης, ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας και φωτογραφίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα workshops και εργαστήρια. Έχει δημοσιεύσει έργα του σε θεματικά περιοδικά, πραγματοποιώντας την πρώτη ατομική του έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «No Man’s Land», τον Οκτώβριο του 2007 στην Αθήνα, ενώ συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις και καλλιτεχνικά φεστιβάλ μέχρι και σήμερα. Συμμετέχει σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς μεταξύ των οποίων έχει διακριθεί με το Τρίτο βραβείο στο διαγωνισμό «Άνθρωπος στην Πόλη», τον Νοέμβριο του 2009. Η φωτογραφία δρόμου και το περιβαλλοντικό πορτραίτο –στα πλαίσια της αφήγησης και των χωρικών επεκτάσεων της– αποτελούν τα κυριότερα πεδία των φωτογραφικών του αναζητήσεων. Φωτογραφίζει χώρους και περαστικούς, αποδομεί και ανασυνθέτει το φωτογραφικό κάδρο και παράγει φωτογραφικά σύνθετα με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση της ρευστότητας του χώρου με τον θεατή. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται με τη συγγραφή κυρίως διηγημάτων, δοκιμίων και άρθρων γύρω από τη θεματική της πόλης, των χρηστών της και των διεργασιών–συσχετισμών που αυτή παράγει. Τον ενδιαφέρει η μικρή κλίμακα σε επίπεδο σχεδιαστικής διαχείρισης και η αποτύπωση του χώρου και των εκφάνσεων του, τόσο στο φωτογραφικό φακό όσο και σε μια λευκή σελίδα. [Ενημέρωση βιογραφικού στις: 24/5/2012]

Διάρκεια: 5/7/2011 – 15/7/2011