en

Ένας χώρος για τις τέχνες και τον σχεδιασμό

Ζωγραφική

Άρτεμις Τσιτούρη | Ανάμεσα στις Γραμμές

Άρτεμις Τσιτούρη | Ανάμεσα στις Γραμμές

Η καλλιτεχνική της προσέγγιση βασίζεται στην δυναμική των χρωμάτων καθώς και στην δημιουργία φανταστικών ζωγραφικών συνθέσεων, βασισμένων σε ρεαλιστικά στοιχεία. Με εφόδια το καλλιτεχνικό της παρελθόν που διαμορφώθηκε στον χώρο του Μουσείου, την αναζήτηση της αμεσότητας στην ζωγραφική και την επιμονή για εξέλιξη, δημιούργησε μια ενότητα έργων που συνδυάζουν όλα τα παραπάνω στοιχεία και συνθέτουν την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Ανάμεσα στις γραμμές».

Τα χρώματα είναι η βασικότερη πηγή της έμπνευσής μου. Τα έργα μου συνήθως ξεκινούν με μια ιδέα για χρώματα και έπειτα εξελίσσονται σε συνθέσεις. Προσπαθώ να είμαι τολμηρή και αναζητώ την ελευθερία στη δουλειά μου, καθώς συχνά παίρνω ρίσκα που με οδηγούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο ρεαλισμός, η θεωρία και η σύνθεση είναι το άλλο στοιχείο της δουλειάς μου. Αυτός ο διπλός τρόπος έκφρασης, συχνά αντιφατικός, παίζει το ρόλο του σταθεροποιητή στο παραστατικό μέρος. Προτιμώ να δημιουργώ έργα μεγάλων διαστάσεων και θεωρώ μεγαλύτερη πρόκληση τα μικρότερα έργα. Η προσέγγιση της ζωγραφικής μου είναι ένα μείγμα συνειδητού ελέγχου στη χρήση εικόνων μαζί με μια ηθελημένη έλλειψη του. Αυτό μου αφήνει χώρο για τυχαία «λάθη», τα οποία συχνά γίνονται ένα πολύτιμο μέρος του πίνακα. Οι χρωματιστές γραμμές και τα γεωμετρικά σχήματα δημιουργούν τον χώρο, επιβάλλοντας κάποιας μορφής τάξη. Στα πιο αφηρημένα έργα μου, η χρήση του παχύρευστου ή του πολύ αραιωμένου χρώματος, σχεδόν ενστικτωδώς, σημειώνουν την προσπάθεια για δημιουργία μιας δυναμικής χρωμάτων με σκοπό την ανεπιτήδευτη ισορροπία τους. Η έμπνευσή μου προέρχεται από τα πάντα γύρω μου. Συχνά χρησιμοποιώ φωτογραφίες από εφημερίδες και περιοδικά. Οι αναμνήσεις, το χιούμορ και συναισθήματα είναι στοιχεία που θα βρει κάποιος στις συνθέσεις μου. Ο συνδυασμός των χρωμάτων σε κάποιο έργο μου, μαζί με τις ζωγραφικές συνθέσεις σε αυτό, είναι κάθε φορά μια καινούρια αφήγηση. Ενθαρρύνω τους θεατές κοιτώντας τους πίνακές μου, να φτιάξουν τους δικούς τους συνδυασμούς από εικόνες διαβάζοντας «Ανάμεσα στις γραμμές».

Η Άρτεμις Τσιτούρη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Είναι απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, έχει σπουδάσει Καλές Τέχνες με ειδίκευση στην ζωγραφική, στο University of Hertfordshire στην Αγγλία και κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο στην Οργάνωση Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Paris IX Dauphine. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία της στο καλλιτεχνικό τμήμα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας όπου και γνώρισε πολλά για τον φυσικό κόσμο και ήρθε σε επαφή με μεγάλο όγκο πληροφοριών για τη φύση και το περιβάλλον. Στο Μουσείο ασχολήθηκε με την συντήρηση των συλλογών του, με την διακόσμηση καθώς και με την διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων και ημερίδων. Πρόσφατα άρχισε να διδάσκει ζωγραφική σε ιδιωτική σχολή, να αρθρογραφεί για την μόδα και την τέχνη σε διαδικτυακό περιοδικό και ταυτόχρονα ασχολήθηκε πιο εντατικά με την εικαστική της καριέρα. Έχει επηρεαστεί κυρίως από το έργο της Georgia O’ Keefe, του David Salle, του Michael Stubbs, του Χρόνη Μπότσογλου και του Παναγιώτη Τέτση. [Ενημέρωση βιογραφικού στις: 10/5/2012]

Διάρκεια: 24/5/2011 – 11/6/2011