en

Ένας χώρος για τις τέχνες και τον σχεδιασμό

Μουσική

Sòlastas – Μουσικό Ταξίδι στον Βορρά «Aurora Borealis»

Sòlastas – Μουσικό Ταξίδι στον Βορρά «Aurora Borealis»

Τραγούδια και σκοποί από την Κέλτικη παράδοση της Ιρλανδίας και της Σκωτίας, αλλά και από την Σκανδιναβική παράδοση της Σουηδίας και της Νορβηγίας και Λαπωνίας. Η Βόρεια Θάλασσα, ο Ατλαντικός, οι ψαράδες, τα ποιμενικά τραγούδια, οι ύμνοι, τα σαμανικά κομμάτια και τα γαέλικα τραγούδια, μεταξύ άλλων, συνθέτουν το μωσαϊκό αυτού του μουσικού ταξιδιού. Sòlastas σημαίνει φωτισμένοι στα Σκωτσέζικα Γαέλικα, με σύμβολο το δέντρο της ζωής που φλέγεται από τη γνώση.

Sòlastas
Οι Sòlastas παίζουν world music, κυρίως άγνωστα τραγούδια στην αγγλική και γαέλικη γλώσσα από Ιρλανδία, Σκωτία, αλλά και σαμανικούς σκοπούς από τη Λαπωνία, παραδοσιακή μουσική από τη Σουηδία, τα Απαλάχια Όρη, τη γυναικεία παράδοση του Χεράτ (Καμπούλ), το Αφγανιστάν, την Ελλάδα, τη θρησκευτική μεσαιωνική παράδοση της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Καταλονίας, καθώς και τη μουσική των Βαλκανίων σε δικές τους ενορχηστρώσεις βασισμένες στο ύφος του κάθε είδους. Η μπάντα ξεκίνησε ως ντουέτο το 2011 με το όνομα «Labrini Gioti & George Tsimbouksis Project», μέχρι το 2013 που ενώθηκαν με τον Αντώνη Πανταζή και ξεκίνησαν τους αυτοσχεδιασμούς και τα live με ηλεκτροακουστικό ήχο πάνω σε παραδοσιακές μουσικές που ήδη έπαιζαν. Το 2018 προστέθηκε ο κοντραμπασίστας Γιάννης Καραμανιώλας. Η μπάντα συνδιοργανώνει το Κέλτικο Φεστιβάλ Μουσικής και έχει παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Φαντάστικον 2016, στο 1ο,2ο και 3ο Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής και σε αρκετές μουσικές σκηνές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Συνεργάζεται με τον Ελληνο-Ιρλανδικό Σύλλογο, την Ιρλανδική και τη Βρετανική Πρεσβεία.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 9/10/2018]
Λαμπρινή Γιώτη, Nyckelharpa, πιάνο, φωνή
Η Λαμπρινή Γιώτη, ξεκίνησε να μελετάει Κέλτικη και Σκανδιναβική μουσική από το 1993. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Παλλήνης και του Εθνικού Ωδείου Αθηνών (δίπλωμα πιάνου). Το 2006 πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές (MA ETHNOMUSICOLOGY) στο Πανεπιστήμιο του Limerick της Ιρλανδίας (Irish World Academy of Music and Dance), όπου μέσω της εθνομουσικολογίας ειδικεύτηκε στο τραγουδιστικό στυλ των Γαέλικων τραγουδιών, χωρίς συνοδεία, της βάρδικης δυτικής περιοχής του Κορκ (Sean Nós singing style of the West Cork Gaeltacht). Έχει διδαχτεί από τους: Bobby Mc Ferrin, Iarla Ó Lionáird, Muireann Nic Amhlaoibh, Elaine Cormican, Eilís Ní Shúilleabháin, Deirdre Scanlon, Åsa Hogmark, Esbjörn Hogmark, Ross Daly, Mamak Khadem, Veronica Doubleday, John Bailey. Οργανώνει και διδάσκει σεμινάρια στο Iρλανδικό-Kέλτικο τραγούδι από το 2010. Είναι πρωτοπόρος στη διάδοση του Ιρλανδικού και Σκωτσέζικου Γαέλικου τραγουδιού στην Ελλάδα, αλλά και της Σουηδικής παραδοσιακής μουσικής. Είναι συν-ιδρυτικό μέλος του world music ensemble Sòlastas , που ειδικεύεται κυρίως στη μουσική των Βόρειων χωρών (Ιρλανδία, Σκωτία, Σουηδία, Λαπωνία). Το 2017 ίδρυσε την Κέλτικη/Σκανδιναβική χορωδία Curfá μαζί με τους μαθητές/μέλη των Σεμιναρίων Ιρλανδικού τραγουδιού, την οποία διευθύνει και είναι υπεύθυνη για τη διδασκαλία του ρεπερτορίου. Την ίδια χρονιά,έφερε το σπάνιο παραδοσιακό μεσαιωνικό Σουηδικό όργανο nyckelharpa στην Ελλάδα και στην ουσία είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας καλλιτέχνης παίζει αυτό το όργανο. Από το 2014, μαζί με άλλους καλλιτέχνες συνδιοργανώνει το Κέλτικο Φεστιβάλ Μουσικής στην Αθήνα. Συνεργάζεται με την Ιρλανδική, και Βρετανική Πρεσβεία. Είναι μέλος της επιτροπής του Greek Irish Society και υπεύθυνη για τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Συλλόγου. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στην Ελλάδα(Μουσείο Ακρόπολης και Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης), Ιρλανδία (Bewley’s Cafe Theater, IWAMD), Σουηδία (Esi Tobo) και Σκωτία (Cowdray Hall, Blue Lamp). Από το 2011, πραγματοποιεί συγκριτική μελέτη στα Γαέλικα τραγούδια της Ιρλανδίας και της Σκωτίας.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 9/10/2018]
Αντώνης Πανταζής, Αμερικάνικο μαντολίνο
Γιώργος Τσιμπουξής, Μπουζούκι, κλασική κιθάρα, πορτογαλική μαντόλα

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018 @ 22:00